Na nadchodzący weekend proponuję dość popularny sernik, którego mimo to jeszcze u mnie nie było (w tej dużej wersji, bo w mini kiedyś upiekłam), czyli z dodatkiem ciastek „Oreo”: kruchy kakaowy spód, idealnie kremowa (jednak bardziej ciężka niż aksamitna) masa serowa z ogromem chrupiących ciasteczek, lśniąca polewa z gorzkiej czekolady i ponownie multum pokruszonych ciasteczek, no ale… przecież tutaj właśnie o te ciasteczka chodzi 😉
Sernik jest wysoki, równy (z tego przepisu nigdy nie opada!), pięknie się kroi, nie wymaga dużo pracy, bo wystarczy wrzucić i zmiksować wszystkie składniki, zrównoważenie słodki, a więc same pozytywy – nic, tylko piec 😉
Przepisy na inne serniki inspirowane popularnymi słodyczami:
- Sernik”Prince Polo”
- Sernik „Snickers”
- Sernik „Twix”
- Sernik białe „Kinder Bueno”
- Czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette”
- Sernik z „Krówkami” i sezamkami
- Sernik „Lion”
- Mini serniczki „Oreo”
Przepis na Sernik „Oreo” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Kruche kakaowe ciasto:
- 210 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 75 g cukru pudru
- 140 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 5 średnich jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 16 ciastek „Oreo”
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
- 8 ciastek „Oreo”
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki, a dopiero na sam koniec wmieszać łyżką pokruszone na dość grube fragmenty ciastka).
Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.
Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.
Wierzch sernika oblać polewą (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić ciastkami „Oreo”.
Przechowywać w lodówce.