Sernik „Oreo”

Na nadchodzący weekend proponuję dość popularny sernik, którego mimo to jeszcze u mnie nie było (w tej dużej wersji, bo w mini kiedyś upiekłam), czyli z dodatkiem ciastek „Oreo”: kruchy kakaowy spód, idealnie kremowa (jednak bardziej ciężka niż aksamitna) masa serowa z ogromem chrupiących ciasteczek, lśniąca polewa z gorzkiej czekolady i ponownie multum pokruszonych ciasteczek, no ale… przecież tutaj właśnie o te ciasteczka chodzi 😉

Sernik jest wysoki, równy (z tego przepisu nigdy nie opada!), pięknie się kroi, nie wymaga dużo pracy, bo wystarczy wrzucić i zmiksować wszystkie składniki, zrównoważenie słodki, a więc same pozytywy – nic, tylko piec 😉

Przepisy na inne serniki inspirowane popularnymi słodyczami:

  1. Sernik”Prince Polo”
  2. Sernik „Snickers”
  3. Sernik „Twix”
  4. Sernik białe „Kinder Bueno”
  5. Czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette”
  6. Sernik z „Krówkami” i sezamkami
  7. Sernik „Lion”
  8. Mini serniczki „Oreo”

Przepis na Sernik „Oreo” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:

  • 210 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 75 g cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 średnich jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 16 ciastek „Oreo”

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
  • 8 ciastek „Oreo”

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki, a dopiero na sam koniec wmieszać łyżką pokruszone na dość grube fragmenty ciastka).

Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.

Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.

Wierzch sernika oblać polewą (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić ciastkami „Oreo”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *