Ziarno kawowca stoi u mnie w pierwszym szeregu, jeżeli chodzi o smak i aromat CZEGOKOLWIEK (tam, gdzie jest kawa musi być pysznie, to w czym jest kawa musi być pyszne – taka dewiza) – i chyba (w zasadzie to na pewno) bym się rozpływała w zachwycie jakbym taki krzewik bądź niewielkie drzewko posiadała w ogródku albo doniczce (żadne kwiaty się temu nie równają – no emocjonalnie poza tymi od tego jedynego 😉 ). Stąd ostatnio postanowiłam upiec coś intensywnie a zarazem subtelnie kawowego, wytwornego, kremowego, gościnnego, sercowego, do rozmowy, do uśmiechu, do zmartwienia, i po długich rozważaniach postanowiłam skorzystać z mięciutkiego, trochę kleistego, mocno kakaowego, nasączonego likierem biszkoptu znanego z kostki hiszpańskiej, który przełożyłam aksamitnym, orzechowym kremem cappuccino, idealnie współgrającym z warstwą śmietankową. Ileż tu przyjemności w jednym kawałku 😉
Przepis na kostkę cappuccino (blacha o wymiarach 25x36cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt:
- 180 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru
- 8 jajek
- 70 g gorzkiego kakao
- szczypta soli
Krem cappuccino:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 czubatych łyżek cappuccino o smaku orzechowym
*ilość cukru oraz kawy tak naprawdę należy smakowo dopasować do siebie (trzeba próbować w trakcie miksowania; i albo dodać albo ująć)
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- likier kawowy (do nasączenia)
- cappuccino o smaku orzechowym (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe podzielić na pół i rozlać do dwóch wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia blaszek, wyrównać.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 175 °C (do suchego patyczka)
Wyjąć. Wystudzić.
Pierwszy blat nasączyć likierem kawowym, wyłożyć krem cappuccino (ubić na sztywno kremówkę, dodać mascarpone, wymieszać, wsypać cukier puder i kawę w proszku zmiksować), przykryć go drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem śmietankowym (powstałym z połączenia i ubicia składników). Z wierzchu wykonać wzorek widelcem i oprószyć kawą.
Przechowywać w lodówce.