Upiekłam już kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i budyniem, z gruszkami nawet 2, bo tartę i drożdżowe, z kawą również 2: torcik Dacquoise oraz drożdżowe z morelami i serem – nadeszła więc pora na coś z jabłkami (potem pewnie z dynią i orzechami!), bo jesień pachnie i chrupie właśnie (a raczej między innymi) nimi 😉
Natchniona sierpniowym pobytem w Tatrach postanowiłam przywieźć w pamięci ze sobą coś lokalnego, co samodzielnie tutaj stworzę, a był to właśnie widok tatrzańskiej szarlotki, która zerkała na mnie praktycznie zza każdej tamtejszej witryny i z każdej kawiarnianej karty.
Ta szarlotka różni się od pozostałych tym, że po pierwsze zawiera małą ilość kruchego ciasta, po drugie imponująco dużo jabłek, a po trzecie te jabłka nie są tarte, tylko krojone w cieniuteńkie plasterki i układane warstwowo, co po upieczeniu prezentuje się przepięknie; niczym górskie piętra!
Całość, pachnąca i smakująca masłem, delikatną kwaskowatością, słodkim pudrem oraz ostrawym cynamonem, po prostu rozpływa się w ustach 😉
Z jabłkami polecam również:
- Szarlotkę różaną z kratką
- Deserową szarlotkę królewską
- Jabłecznik z połówek
- Jesienny sernik z jabłkami
- Ciasto kokosowe z jabłkami
- Czekoladowe ciasto z jabłkami
- „Niebo w gębie” – staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe
- Wegańską szarlotkę
- Prażone jabłko
Przepis na szarlotkę tatrzańską (blacha o wymiarach 24×34 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/ )
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej lub krupczatki)
- 80 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki soli
- 12 g proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 3 kg twardych jabłek
- 6-7 płaskich łyżek cukru
- 1 płaska łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia wierzchu)
- bułka tarta (do oprószenia spodu)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), z każdej uformować kulę, owinąć folią spożywczą: większą schłodzić w lodówce przez 30 minut, a mniejszą w zamrażalniku.
W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, poprzecinać na ćwiartki i posiekać w jak najcieńsze plasterki – całość wymieszać z cukrem oraz cynamonem.
W blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia umieścić na spodzie większą część ciasta, posypać bułką tartą, poukładać posiekane jabłka warstwami tak, by na siebie zachodziły (chodzi o to, by nie było wolnych przestrzeni) i posypać wiórkami startego ciasta schłodzonego w zamrażalniku.
Piec około 60-80 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć i odstawić na całą noc, by dobrze ostygło i stężało.
Przed podaniem oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.