Halloweenowe babeczki z nietoperzami

Zbliża się bardzo sympatyczny, bo pełen wampirów, kościotrupów, Frankensteinów, nawiedzonych piratów, wiedźm i duchów dzień, czyli Halloweeen!

Z tej okazji postanowiłam upiec babeczki zwieńczone uroczymi małymi krwiopijcami 😉

Ciasto babeczkowe wykonane z dodatkiem „Coca-Coli” jest delikatne, wilgotne oraz mięciutkie, krem waniliowo-ciasteczkowy gęsty i aksamitny – i tę część robi się bardzo szybko, dopiero przy nietoperkach jest więcej pracy, ale to dobry egzamin z cierpliwości ;p

Nietoperze można zrobić z ciastek „Oreo”, ale można też wykorzystać tańsze, dostępne w LIDLU, „Neo”. Oczy niby mają być z „mini Oreo” lub „mini Hitów Black&White”, ale po odwiedzeniu 5 sklepów i nie znalezieniu ani jednych, ani drugich zdecydowałam się zastąpić je marcepanowymi kartofelkami, które przekroiłam na pół. Źrenice miały być bardziej płaskie i okrągłe, jednak prawdopodobieństwo 24 sztuk brązowych „M&m’sów” w paczce jest nikłe, więc użyłam arachidów w czekoladzie. A kły są z kolei powycinane z pianek „Marshmallows” – grunt to poruszyć fantazję i się nie poddawać xD

Wbrew pozorom babeczki wcale nie należą do szczególnie słodkich wypieków.

Uwaga: lepiej zaopatrzyć się w większą ilość ciastek, bo lubią się złośliwie kruszyć!

No ale efekt cieszy oczy i podniebienia 😉

Inne halloweenowe propozycje:

  1. Upiorne ciasteczka, czyli Paluchy Wiedźmy
  2. Tort piernikowy z kremem dyniowym i wizerunkiem kota
  3. Cynamonowe pierożki z dyniowym puree
  4. Pełnoziarniste muffinki dyniowo-orzechowe z cynamonowym lukrem
  5. Torcik dyniowo-pomarańczowy z kremem orzechowym, białą czekoladą i orzechami pekan

Nim podam przepis – miłość!

Przepis na Halloweenowe babeczki z nietoperzami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 150 ml napoju „Coca – Cola”
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowo-ciasteczkowy:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 50 g ciasteczkowych okruszków (bez nadzienia) z „Oreo” lub „Neo” (dostępne w LIDLU)

Nietoperze:

  • 12 dużych ciastek typu „Oreo”, „Neo”
  • 12 ciastek „mini Oreo” lub „mini Hit Black&White” na oczy (użyłam kartofelków marcepanowych) + 3-4 sztuki na uszy
  • brązowe M&m’s/draże czekoladowe na źrenice (użyłam arachidów w czekoladzie)
  • pianki „Marshmallows” na kły

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao oraz cukier, a w drugim mokre, czyli roztrzepane jajka, colę, olej i ekstrakt z wanilii – zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać do połączenia się składników.

Ciastem wypełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Piec około 25 minut, w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować krem waniliowo-ciasteczkowy (śmietanę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii zmiksować na gęsto, a potem delikatnie wmieszać bardzo drobne ciasteczkowe okruszki) i nietoperze:

duże ciastka „Oreo”/”Neo” podzielić na pół (ja delikatnie podważałam małym nożykiem, ale można też nitką) i do tej części z kremem przykleić podzielone na pół suche ciastko (można przykleić lukrem królewskim, roztopionymi w mikrofali piankami, kremem czekoladowym, itd.) – to będą skrzydła. Następnie z małych ciastek pozbawionych kremu powycinać trójkąciki i przykleić jako uszy:

Nietoperze obrócić i z przodu przykleić te części małych ciastek z kremem, a na ich środku M&m’s/draże czekoladowe/orzechy w czekoladzie – to będą oczy (ja przekroiłam kartofelki marcepanowe na pół i wcisnęłam arachidy w czekoladzie).

Z białej części pianek powycinać maleńkie trójkąciki i przykleić poniżej oczu jako kły.

Wystudzone babeczki ozdobić z wierzchu kremem waniliowo-ciasteczkowym, do którego należy wbić nietoperze.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *