Na blogu jest już tort inspirowany batonem „Bonty”, „Lion”, „Kinder Maxi King”, wafelkiem „Prince Polo” i „Princessą kokosową”, nawet ciasteczkami „Jeżykami”, cukierkami „Michałkami”, czy pralinkami „Raffaello„, również w wersji jeżynowej, więc czemu by nie upiec takiego z popularnymi i lubianymi „Snickersami”?
No właśnie nie ma przeciwwskazań, więc powstał: na puchatym kakaowym biszkopcie, z kremem czekoladowym na bazie ubitej kremówki, serka mascarpone oraz „Nutelli”, ze słodkim kajmakiem, kwaśną konfiturą porzeczkową i słonym masłem orzechowym, z płatkami czekoladowymi, błyszczącą polewą, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i oczywiście „Snickersami” 😉
Bardzo delikatny, nie aż tak słodki, jakby się mogło wydawać i wcale nie trudny w przygotowaniu – polecam!
Przepis na tort „Snickers” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki „Nutelli” (lub innego kremu czekoladowego)
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietany 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- kilka łyżek masy kajmakowej o smaku orzechowym
- kilka łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- likier orzechowy (do nasączenia)
- 2 garści solonych orzeszków ziemnych
- płatki z gorzkiej czekolady (do ozdoby boków)
- 2 batony „Snickers”
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.
Składniki na krem zmiksować na sztywno, odłożyć 4 kopiate łyżki (to będzie do ozdoby wierzchu), a resztę podzielić na 3 części (jedna może być trochę mniejsza, bo będzie do posmarowania boków).
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć likierem orzechowym, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masło orzechowe, potem jedną część kremu czekoladowego, na nim rozsmarować kajmak, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, masłem orzechowym, drugą częścią kremu i kajmakiem, przykryć trzecim blatem, nasączyć, naokoło posmarować pozostałym kremem i poobklejać płatkami z gorzkiej czekolady, a z wierzchu nasączyć, posmarować kajmakiem, obsypać solonymi orzeszkami, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić odłożonym kremem czekoladowym i pokrojonymi w plasterki batonami „Snickers”.
Przechowywać w lodówce.