Tort „Snickers”

Na blogu jest już tort inspirowany batonem „Bonty”, „Lion”, „Kinder Maxi King”, wafelkiem „Prince Polo” i „Princessą kokosową”, nawet ciasteczkami „Jeżykami”, cukierkami „Michałkami”, czy pralinkami „Raffaello„, również w wersji jeżynowej, więc czemu by nie upiec takiego z popularnymi i lubianymi „Snickersami”?

No właśnie nie ma przeciwwskazań, więc powstał: na puchatym kakaowym biszkopcie, z  kremem czekoladowym na bazie ubitej kremówki, serka mascarpone oraz „Nutelli”, ze słodkim kajmakiem, kwaśną konfiturą porzeczkową i słonym masłem orzechowym, z płatkami czekoladowymi, błyszczącą polewą, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i oczywiście „Snickersami” 😉

Bardzo delikatny, nie aż tak słodki, jakby się mogło wydawać i wcale nie trudny w przygotowaniu – polecam!

Przepis na tort „Snickers” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki „Nutelli” (lub innego kremu czekoladowego)

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietany 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • kilka łyżek masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • kilka łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • likier orzechowy (do nasączenia)
  • 2 garści solonych orzeszków ziemnych
  • płatki z gorzkiej czekolady (do ozdoby boków)
  • 2 batony „Snickers”

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.

Składniki na krem zmiksować na sztywno, odłożyć 4 kopiate łyżki (to będzie do ozdoby wierzchu), a resztę podzielić na 3 części (jedna może być trochę mniejsza, bo będzie do posmarowania boków).

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem orzechowym, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masło orzechowe, potem jedną część kremu czekoladowego, na nim rozsmarować kajmak, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, masłem orzechowym, drugą częścią kremu i kajmakiem, przykryć trzecim blatem, nasączyć, naokoło posmarować pozostałym kremem i poobklejać płatkami z gorzkiej czekolady, a z wierzchu nasączyć, posmarować kajmakiem, obsypać solonymi orzeszkami, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić odłożonym kremem czekoladowym i pokrojonymi w plasterki batonami „Snickers”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *