Sezon na jagody rozpoczął się już jakiś czas temu, a że ja bardzo lubię piec ciasta z ich dodatkiem, toteż upiekłam; a lubię, ponieważ mają taki piękny fioletowy kolor!
To jedno z tych uroczych ciast, bo wzorowanych na nakrapianych skrzydłach biedronki, a w jego skład wchodzi: puszysty, mięciutki biszkopt nasączony alkoholem (w wersji bezalkoholowej może to być sok z cytryny lub z jagód), konfitura jagodowa, aksamitna masa jagodowa na bazie śmietanki i owocowego musu i właśnie ten rozbrajający wierzch w kropeczki wypełnione soczystą jagodową galaretką i obsypane wiórkami z białej czekolady lub kokosa 😉
Ciasto jest bardzo delikatne, niezbyt słodkie i orzeźwiające (najlepiej smakuje takie prosto z lodówki) – to idealna propozycja na jakąś letnią imprezę albo po prostu spotkanie w gronie przyjaciół.
Polecam!
Inne przepisy z jagodami i borówkami:
2. Serowy torcik kawowo-borówkowy
3. Tarta NIEBO (z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami)
4. Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
7. Sernik z białą czekoladą, zapiekanym jogurtem greckim i borówkami
9. Jagodzianki
Przepis na ciasto jagodowa biedronka (forma o wymiarach 25×32 cm)(Przepis pochodzi z bloga: http://blogzapetytem.pl/; podaję z moimi delikatnymi zmianami)
Składniki:
Biszkopt:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 + jeszcze połowa tego szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 8 średnich jajek
- szczypta soli
Masa jagodowa:
- 600 ml śmietany 30%
- 400 g jagód
- 0,5 szklanki cukru
- 4 pełne łyżki agaru
- 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 galaretka jagodowa + 400 ml wrzątku (jeśli nie uda się znaleźć takiej z agaru, to można zrobić samodzielnie: wystarczy zagotować jagody, odcisnąć sok i zażelować agarem)
- jagodowa wódka (do nasączenia)
- wiórki z białej czekolady (mogą być kokosowe)
- 4 łyżki konfitury jagodowej (może być jeżynowa lub o smaku owoców leśnych)
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć.
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszki.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Przeciąć na 2 blaty.
Masa jagodowa:
Agar zalać wodą i odstawić.
Jagody umyć, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zagotować, a gdy puszczą sok zblendować na gładki mus.
Agar podgrzać, uważając, by się nie zagotował, po czym, cały czas mieszając, wlać do gorącego musu – wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu (u mnie były to 4, ale takie porządne), a do reszty wlać wystudzony mus – zmiskować i wstawić do lodówki na około 30 minut (musi trochę zgęstnieć, ale należy kontrolować, bo masa naprawdę szybko tężeje).
Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć jagodową wódką, posmarować konfiturą, wylać tężejącą masę jagodową, wyrównać, w drugim blacie powycinać kieliszkiem kółka i ostrożnie przenieść go na masę, potem nasączyć, z wierzchu posmarować odłożoną śmietaną, oprószyć wiórkami białej czekolady (mogą być kokosowe), a wykrojone części wypełnić tężejącą galaretką – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.