Jagodowa biedronka

Sezon na jagody rozpoczął się już jakiś czas temu, a że ja bardzo lubię piec ciasta z ich dodatkiem, toteż upiekłam; a lubię, ponieważ mają taki piękny fioletowy kolor!

To jedno z tych uroczych ciast, bo wzorowanych na nakrapianych skrzydłach biedronki, a w jego skład wchodzi: puszysty, mięciutki biszkopt nasączony alkoholem (w wersji bezalkoholowej może to być sok z cytryny lub z jagód), konfitura jagodowa, aksamitna masa jagodowa na bazie śmietanki i owocowego musu i właśnie ten rozbrajający wierzch w kropeczki wypełnione soczystą jagodową galaretką i obsypane wiórkami z białej czekolady lub kokosa 😉

Ciasto jest bardzo delikatne, niezbyt słodkie i orzeźwiające (najlepiej smakuje takie prosto z lodówki) – to idealna propozycja na jakąś letnią imprezę albo po prostu spotkanie w gronie przyjaciół.

Polecam!

Inne przepisy z jagodami i borówkami:

1. Rolada jagodowa

2. Serowy torcik kawowo-borówkowy

3. Tarta NIEBO (z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami)

4. Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

5. Tort jagodowo-śmietankowy

6. Sernik jagodowy

7. Sernik z białą czekoladą, zapiekanym jogurtem greckim i borówkami

8. Muffiny borówkowo-serowe

9. Jagodzianki

 

Przepis na ciasto jagodowa biedronka (forma o wymiarach 25×32 cm)(Przepis pochodzi z bloga: http://blogzapetytem.pl/; podaję z moimi delikatnymi zmianami)

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 + jeszcze połowa tego szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 8 średnich jajek
  • szczypta soli

Masa jagodowa:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 400 g jagód
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 pełne łyżki agaru
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka jagodowa + 400 ml wrzątku (jeśli nie uda się znaleźć takiej z agaru, to można zrobić samodzielnie: wystarczy zagotować jagody, odcisnąć sok i zażelować agarem)
  • jagodowa wódka (do nasączenia)
  • wiórki z białej czekolady (mogą być kokosowe)
  • 4 łyżki konfitury jagodowej (może być jeżynowa lub o smaku owoców leśnych)

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć.

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszki.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Przeciąć na 2 blaty.

Masa jagodowa:

Agar zalać wodą i odstawić.

Jagody umyć, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zagotować, a gdy puszczą sok zblendować na gładki mus.

Agar podgrzać, uważając, by się nie zagotował, po czym, cały czas mieszając, wlać do gorącego musu – wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu (u mnie były to 4, ale takie porządne), a do reszty wlać wystudzony mus – zmiskować i wstawić do lodówki na około 30 minut (musi trochę zgęstnieć, ale należy kontrolować, bo masa naprawdę szybko tężeje).

Wykonanie:

Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć jagodową wódką, posmarować konfiturą, wylać tężejącą masę jagodową, wyrównać, w drugim blacie powycinać kieliszkiem kółka i ostrożnie przenieść go na masę, potem nasączyć, z wierzchu posmarować odłożoną śmietaną, oprószyć wiórkami białej czekolady (mogą być kokosowe), a wykrojone części wypełnić tężejącą galaretką – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *